- Vedci usudzujú, že prvými pestovateľmi zemiakov boli Inkovia – obyvatelia žijúci na území dnešného Peru pred 4 – 5 tisíc rokmi. Tejto plodine sa darilo na úpätiach Ánd.
- Inkovia zemiaky rôzne upravovali a využívali ich nielen ako základnú potravinu, ale aj na výrobu piva, alkoholu, ba i v medicíne.
- Vďaka objaveniu Ameriky sa zemiaky v 16. storočí dostali aj do Európy.
- Prvýkrát sa o zemiakoch na Slovensku zmienil známy mních Cyprián z Červeného Kláštora.
- Pretože zemiaky sú nenáročné na podnebie a pestovanie, pomerne rýchlo sa udomácnili aj na slovenských poliach. Konzumujú sa v rôznych podobách. Opekané, varené, vyprážané (známe hranolčeky), ako zemiaková kaša, v plackách, v haluškách, ako lupienky a podobne.
- V jednotlivých oblastiach Slovenska zemiaky dostali rozličné miestne názvy: hovoria im švábka (podľa pomenovania Nemcov (Švábi), ktorí ich priniesli na Spiš). Ďalšie názvy sú: grule, bandurky, erteple, krumple a pod.