Živočíchy majú stavbu tela a najmä chrupu prispôsobenú druhu potravy, ktorú prijímajú. Mäsožravce majú úplne odlišný chrup od bylinožravcov. Chrup človeka má dvadsať stoličiek, ktoré sú prispôsobené na drvenie zrna. Osem rezákov, ktoré sú prispôsobené na „krájanie“ zeleniny a ovocia a štyri očné zuby, ktoré sú určené na trhanie mäsa. Podľa nášho chrupu by sme teda mali jesť 5 dielov obilnín, 2 diely zeleniny a 1 diel mäsa.
Keby sme podľa tohto delenia poskladali na seba potraviny, ktoré máme jesť, aby sme sa správne stravovali, vznikla by potravinová pyramída. Aj ona má svoje základy, konštrukciu a strechu. Kto v nej býva?
Na prízemí býva veľká rodina obilnín, ktoré by nemali nikdy chýbať na našom stole. Je to napríklad celozrnné pečivo, nelúpaná hnedá ryža, zemiaky v šupke, celozrnné cestoviny, ovsené vločky a podobne.
Na prvom poschodí nájdeme zeleninu a ovocie. Sú nielen zdravé, ale aj výborne chutia.
Na druhom poschodí bývajú v dvoch izbičkách bielkoviny. V jednej je mlieko, syr, tvaroh a jogurty.
V druhej bývajú ryby, vajcia, kuracie, hovädzie a bravčové mäso. Svoje miesto tu majú aj strukoviny.
Pod strechou sa ukrývajú veci, ktoré by sme mali jesť v menšom množstve, lebo obsahujú veľa cukru, soli a tukov. Sú to rozličné sladkosti, čipsy a potraviny z bielej múky, ale aj údeniny.
K dobrému tráveniu potravín prospieva častý pohyb – nezabúdaj na športovanie, poriadnu naháňačku alebo peknú prechádzku!